Üsküdar Üniversitesine davetli olarak gelen İSG Genel Müdürü Orhan KOÇ’un İSG Profesyonellerinin sorduğu sorulara cevaplar ve gelecekle ilgili yorumlarından notlar:
1. Genel Md. akıllı, mantıklı ve samimi iyi bir bürokrat izlenimi verdi.
2. C sınıfı İGU ların tehlikeli ve çok tehlikeli sınıf işyerlerine bakabilmesi 1 Ocak 2019 dan itibaren bürokrat olarak görüşümüz uzatılmaması yönünde deyip yine de bir açık kapı bıraktı.
3. İGU çalışılan işyerlerinde iş kazası, meslek hastalıkları ve ramak kala olaylarda düşme var mı bunların istatistiklerini tutup İGU nun karnesini çıkaracağız dedi ve kiralık sertifika kullanılan yerleri böylece tespit edebiliriz dedi. Teorikte doğru olup pratikte unuttuğu bir husus var genel müdürün, hem İGU’ ya rehber ve danışman deyip sonrada alınacak önlemlerden sorumlu tutma mantığı olmaz. İGU alınacak önlemleri söyler, yazar, çizer ve tebliğ eder gerisi işverende deyip, işverenin almadığı bir önlemden İGU nun karnesini çıkarmak mantık hatasıdır. He işyeri karnesi deseydi kabuldü.
4. Kesin ve net bir dille İGU rehber ve danışmandır dedi. Onay defterine yazdı işveren yapmadı, bu sefer İŞKUR a da bildirdi görevi ve sorumluluğu bitti. De yine mantık hatası var siz İŞKUR bildirimini bu kadar karmaşık ve zor hale getirirseniz bu mantıkla İGU İŞKUR a bildirim yetkisini uygulamadığı için sorumlu mu olacak?
5. İSG KATİP baştan aşağı değişecek yazılımın güncellenmesi için sanırım TÜBİTAK la çalışıyoruz dedi. Onay defteri İSG KATİP e entegre edilecek dedi, ama biz bu verileri almak ister miyiz sizce deyip kafa karıştırdı. Bence istemezler çünkü oraya yazılacak her husus devlete yapılmış bir ihbardır ve Bakanlık her ihbarı değerlendirmek zorundadır bunun altından kalkabilecek bir denetleme alt yapısı yok.
6. İBYS devam edecek ikinci veri seti ramak kala olayların girilmesi olacak, İBYS verilerini alabilmek için TÜRKSAT la çalışıyoruz dedi yanlış hatırlamıyorsam.
7. Havuzdan maaş alınması ve İGU ların direkt devlete bağlı olması sorusuna kesin ve net olarak hayır dedi.
8. Genel Md. İSG bölümü öğrencilerine sunum yapacağını düşünerek hazırlıksız geldi. Sunacağı sunumu ekibine yaptırmış bir kere bakmadan bizlere
sunmaya çalışarak büyük hata yaptı. İSG profesyonellerine bildiği bilgileri anlattı zaman kaybıydı. Sunum formatı ve içeriği hatalıydı, İSG ye uygun olmayan resimler vardı.
9. Kazaların %98 i önlenebilir inanıyor musunuz dedi, salonun inanmadığını gördü inanmadığınız işi yapamazsınız dedi. Ama birisinin şunu söylemesi lazım GM ye, 1930-1940 lı yıllarda yapılan (Henrich-Domina Teorisi vb) çalışmaların verisini kullanıp yol almaya çalışırsan kimse inanmaz. İSGGM olarak bugünün teknolojisi ve imkanları ile bir kaza, olay, ramak kala vb. mühendislik ve istatistiki çalışmalar yapıp bu oranı güncellenmesi daha mantıklı değil mi? Şu soruyu da ben sormak isterdim ama zaman problemi vardı. Her gelen yeni bakanın ilk cümlelerinden biri Türkiye’de ölümlü iş kazalarını sıfıra indireceğiz siz buna inanıyor musunuz? Eğer inanıyorsanız bizde bu %98 e değil %120 ye inanacağız.
10. Yayınlanan genelge ile ilgili verdiği bilgi ile puanlama sistemi başlamadan benim için bitmiştir. Kongre, sempozyum, çalıştay vb. katılımlarda İSG Profesyonellerine puan vereceğiz. Sonrası? Sonrası yok aynen şunu dedi ilerde muhakkak bir yerde işine yarar, yani İSGGM’ nin bu genelgenin çıktıları ile ilgili olarak bir hedefi, planı veya projesi yok. He iş bulurken puanı yüksek olan İGU daha iyi iş bulur diyerek ütopik bir yaklaşım gösterdi.
11. Bizleri övünerek İSGÜM’ e davet etti. E sizde böyle bir organizasyon yapın da hepimiz gelelim, tek başına gelsek bizi kim takar orada.
12. İş güvenliği uzmanlarının ileri eğitimlerinden bahsetti ben bir şey anlamadım. Şunu isterdim her yere para harcanıyor, İSGGM nin uzmanlara yönelik
uzaktan eğitim modülleri olsun onlara katılabilelim çok mu zor?
13. İSG Profesyonellerinin TSE standartlarına ücretsiz ulaşabilmesi veya İSGGM nin rehberleri olması gerektiği soruldu. Standart içerik çalışmalarının çoğunu biz yapıyoruz bize bile TSE ücretli satıyor, siz başınızın çaresine bakın dedi.
14. İşverenlerin İSG’ ye bakışının olumlu olduğu algısı var GM’ de, gittiği büyük kurumsal firmaların bakışını tüm işverenlerde olduğunu görme yanılgısı var. İşveren ve işçi sendikaları bize destek veriyorlar dedi. Bu arada konu hiç açılmadığından İSG SEN den hiç bahsedilmedi.
15. Bu arada GM sektörde yeteri kadar C sınıfı İGU olduğunu söyleyerek 2 yıllık İSG Bölümlerinin 4 yıllık olması yönünde ve uzaktan eğitim veren 4 yıllık İSG Lisans bölümleri için kendilerinden görüş alınmadığını konu ile ilgili YÖK’ le görüşüleceğini belirtti.
4 yıllık İSG bölümü lisans öğrencilerinin sınavdan muaf tutulmasının mümkün olmadığını söyledi. Zaten 2 yıllık bölüm kalmayacağını söyleyip 4 yıllıklara sizi mağdur etmeyeceğiz mesajı verdi.